Malwarebytes

0
1294
Gratis skadevarebeskyttelse med Malwarebytes

Vi er hele tiden utsatt for trusler på internett. Skadelige programvarer florerer, og det er viktigere enn noen gang å være beskyttet mot dette. Det finnes ulike programmer som kan hjelpe deg med dette – noen bedre enn andre.

Hva er skadevare?

Skadevare er en fellesbetegnelse på ulik skadelig programvare som blir installert på PC-en din, ofte uten at du har gitt tillatelse til det. Det er enklere enn du kanskje tror å bli utsatt for skadevare. Det kan være du har fått en infisert minnepinne eller at du trykker på en ukjent lenke i en e-post.

Skadevare kan være svært ondsinnet. Bakmennene kan være ute etter personlige opplysninger, som kredittkort- og bankkontoinformasjon eller annen informasjon som de kan bruke til å svindle deg.

I de mest ekstreme tilfellene vil et skadevareprogram kunne ta kontroll over datamaskinen din, og rett og slett kidnappe filene dine. For å få de tilbake krever de som står bak programmet, at du betaler en stor sum.

Noen former for skadevare:

  • Ormer – program eller algoritme. Kopierer seg selv og tar opp plass
  • Virus – program eller algoritme. Infiserer ulike programmer og filer. De kan ofte ødelegge programmer de infiserer, men ikke alltid.
  • Spionvare – samler inn og sender ut opplysninger om deg og adferden din
  • Reklamevare – er programvare som sender reklame til datamaskinen din, for eksempel i form av oppsprettsvinduer.
  • Trojanske hester – dette er programmer du selv laster ned, fordi du er av den tro at de er harmløse, eller de kan følger med et annet program. Dette er ofte svært ødeleggende programmer.

Malwarebytes er en anti-skadevareapplikasjon vi kan anbefale. Det er ikke uten grunn at brukere verden over har lagt sin elsk på dette programmet. Det inneholder mange ulike funksjoner som hjelper deg å forebygge og forhindre virus, spionvarer, trojanere, ormer, dialers, rootkits. Det vil forhindre at du besøker usikre og ondsinnede nettsider, og avdekker også andre nettbaserte trusler.

Vi skal her se nærmere på gratisversjonen. Det som skiller den fra betalingsversjonen, er at du ikke kan sette opp planlagte skanninger. Programmet vil heller ikke skanne i sanntid, eller skanne eksterne enheter du kobler til PC-en din. Både disse og en del andre funksjoner vil du få tilgang til om du går for betalingsversjonen, Malwarebytes Anti-Malware Premium.

Det er derimot én stor fordel med gratisversjonen, og det er at den kan kjøres parallelt med annet virusprogram eller annet sikkerhetsprogram.

Enkel installasjon med et intuitivt grensesnitt

De aller fleste klarer å laste ned, installere og bruke Malwarebytes. Det er enkelt i bruk, og krever ingen store datakunnskaper. Uansett hvor nybegynner du er hva gjelder sikkerhetsprogrammer, så vil du kunne klare å håndtere det. Brukergrensesnittet kunne ikke vært bedre. Her finner du store knapper, og hver av dem har en kort beskrivelse.

To skannemetoder

Appen inneholder en svært avansert skannemetode, kalt Threat Scan. Denne gjør en utrolig grundig skanning av alle kriker og kroker av systemet ditt, og går inn der skadevare er kjent for å gjemme seg.

Den andre skannemetoden heter Custom Scan. Her kan du selv bestemme hvilke deler av maskinen du ønsker å skanne ved å velge ut eksakte kataloger og stasjoner. Custom Scan vil også kunne se på minnet, oppstart og registerinnstillinger, så vel som arkiv og rootkits. Du har også muligheten til å påvirke hva verktøyet skal gjøre om det oppdager uønskede elementer.

Avansert skannemetode

Ønsker du å tilpasse skanningen er også dette mulig. Du har innstillinger for ekskluderinger. Du kan be om å få opp skannelogger for å gå disse nærmere i sømmene og du kan skru av og på varsler. Du kan også videresendes til en proxy-tjener (mellomtjener) for oppdateringer av virusdatabaser. Hvis du ønsker det kan du integrere programmet med kontekstmenyen i Windows Explorer for hurtigskanning. Elementer som blir lagt i karantenen kan utforskes, slik at du kan bestemme om de skal slettes eller ikke.

Ytelse og konklusjon

Flere uavhengige tester har vist at Malwarebytes Anti-Malware er et svært godt produkt. Når det kommer til å oppdage virus, er resultatene utmerkede. Hvis vi skal trekke frem noe som er negativt, så er det at programmet kan være tregt og henge litt. Spesielt når det utfører flere operasjoner, eller når infiserte filer skal fjernes.

For den vanlige brukeren vil programmet likevel være mer enn godt nok. Er du derimot av typen som bruker å besøke «de mørkere sidene» av internett, bør du kanskje vurdere en raskere og mer stabil løsning. Vi liker spesielt at det kan settes opp mot et annet tredjeparts sikkerhetsprogram. På den måten får man en dobbeltsjekk av ulike trusler.

Alternativt kan man forsøke premiumversjonen. Du får en gratis prøveperiode slik at du kan teste hvor godt du liker det først.

Forrige artikkelBitdefender Antivirus til Mac
Neste artikkelBitdefender VPN