Disse programvarene må du ha på den nye datamaskinen

0
648

Når du skaffer den en ny datamaskin eller Mac er det en fantastisk følelse når alt er nytt og alt fungerer som det skal. Endelig trenger du ikke trykke hundre ganger på musen for at den skal reagere og du trenger heller ikke sku PC-en av og på hver gang du prøver å åpne et program. Er det ikke deilig?


Det er et par programvarer du kan få bruk for slik at du nettopp kan forhindre at dette skal skje med den nye PC-en din også. Ved hjelp av noen smarte triks og programvarer så kan du enkelt passe bedre på maskinen og du kan også med det forlenge dens levetid. Det er ikke så mye som skal til, men her skal du få våre tips til «disse må du bare ha» programmene.

Hva er egentlig en programvare?

Først og fremst skal vi raskt få igjennom hva en programvare er, i tilfelle du ikke er helt sikker. En programvare, eller egentlig en datamaskinprogramvare, er en fellesbetegnelse for alle dataprogrammer. I dag brukets ikke programvarer bare i PC-en, men også i mange andre teknologiske duppeditter som i for eksempel vaskemaskinen, mikrobølgeovnen og selvfølgelig i mobiltelefonen din. Grunnen til at vi har et begrep for disse programmene er sånn at vi skal kunne skille programvarene, eller på en måte «ekstra programmene» som vi legger til, fra datamaskinens maskinvare.

Nå som du forhåpentligvis forstår litt mer om programvarer, eller forenklet: programmer, så kan vi gå videre til den spennende delen av artikkelen. Hvilke programmer bør du laste ned på den nye PC-en din?

Programmer for skriving og presentering

Et must på PC-en er programvarer for skriving og presentasjoner. Mange kjenner nok allerede til Microsoft sin programvare Office. Selv om det kanskje høres ut som et kjedelig valg så er denne programvaren faktisk et must å ha på maskinen din. Programmene fungerer godt til skriving og formatering av tekst, regning og presentasjoner. Dersom du tar i bruk denne programvaren så får du også tilgang til online versjonen slik at du enkelt kan dele arbeidet ditt med andre. Online funksjonen mangler noen av de mer kompliserte funksjonene, men likevel fungerer det nettbaserte verktøyet godt.

Hvis ikke du ønsker å benytte deg av denne programvaren kan du også velge å bruke programmene som allerede finnes på maskinen, som for eksempel Pages. Likevel ønsker vi å påpeke at her får du ikke like mange funksjoner som lar deg formatere, jobbe, dele og lagre.

Programmer for lagring

Har du noen gang opplevd å miste en viktig oppgave eller en viktig tekst til jobben? Hvis du har klart å unngå dette er du heldig, fordi dette er en av de verste følelsene i verden. Det er derfor lurt at du både skrur på auto-lagring på skriveprogrammet ditt, men også at du finner en skytjeneste. Windows tilbyr OneDrive tjeneste som kan lastes ned på desktop eller brukes på nett. Dette er et godt program slik at du både kan holde orden i saken, men også slik at viktig dokumenter og oppgaver ikke blir borte.

For deg som er Mac-bruker kan du teste ut Google sin versjon som heter Disk. Denne kan også lastes ned i desktop versjon, men de fleste bruker den nok på nett. Dette programmet har også en tilhørende mobilapp slik at du alltid kan lagre, dele og redigere. Hvis disse to nyere konseptene blir litt for mye for deg, kan du også sjekke ut den gode gamle slageren Dropbox.

Antivirusprogrammer

Et antivirus program er det beste og viktigste du kan gi datamaskinen din. Det finnes et hav av forskjellige både betalte og gratis versjoner du kan benytte deg av, men uansett hva du gjør så last ned en av dem. De betalte versjonen som for eksempel Avast eller F-Secure Total vil gi deg flere fordeler enn de gratis programmene du kan laste ned fra nettet. Likevel vil det alltid være bedre å laste ned en gratis versjon enn å ikke laste ned noen ting.

Grunnen til at det er så viktig er at du og datamaskinen din konstant eksponeres for farlig innhold gjennom nedlastning, tilkobling til ukjente internett og rett og slett ved å besøke nettsider. Med et antivirus program så trenger du ikke være redd for å åpne en e-post, du trenger ikke være redd for å gå inn på en nettside som er trygg og du kan laste ned det du trenger på PC-en uten å bekymre deg. Dersom du skulle være på vei til å gjøre noe som kan skade maskinen eller dele informasjon om deg så vil programvaren si ifra.

Forrige artikkelLær deg mer om krypto og investeringer
Neste artikkelSlik får du en gratis VPN