Hva er NFT?

0
771
Hva er NFT?

Det har vært utrolig mye snakk om NFTs i det siste, men hva i alle verden er det egentlig og hva er greia med det? Det kan virke litt innviklet å forstå, og det er ikke så rart. Men utviklingen av den digitale verden kommer det nemlig hele tiden nye muligheter og produkter, og dette er et av de aller nyeste, så hvis du føler at du er eldgammal fordi du ikke vet hva NTF er, så lommer du til å føle deg mye bedre om bare noen få minutter. I denne artikkelen får du nemlig all den informasjonen du trenger for å sette deg inn i akkurat hva det innebærer.

Helt grunnleggende står NTF for non fungible tokens. På vanlig menneskespråk, betyr det kort fortalt at man har et unikt bevis på eierskap over noe som faktisk ikke er fysisk, men relaterer seg til digitale rettigheter til filer som inneholder for eksempel kunst, videoer, bilder, lyd eller gjenstander i for eksempel videospill og mange flere former for kreativt uttrykk og arbeid. En NFT kan derfor betegnes som en unik kode som beskriver det du har kjøpt og nå eier. Denne er lagret, og ikke minst beskyttet, på en offentlig tilgjengelig blokkjede.

Men la oss gå litt mer i detalj her!

Hva betyr egentlig begrepet “non-fungible”?

Det er noen begreper som er virkelig utfordrende å oversette til norsk, og dette er et av dem. Så i stedet for å prøve å oversette det, vil vi heller prøve å forklare betydningen av det – det får du mye mer ut av. Helt grunnleggende betyr dette begrepet at det er helt unikt. Du får et token som beviser at det er du som er den eneste eieren. Det kan rett og slett beskrives som en digital kontrakt mellom deg og selgeren, som er et bevis på at du eier en unik, digital eiendel.

For å forklare på hvilken måte dette er unikt, kan vi se på et annet eksempel. Når du kjøper en NFT er du den eneste i hele verden som kan eie det du kjøper – litt som når du kjøper et unikt kunstverk som er laget av en kunstner. Det motsatte av non-fungible, er selvsagt fungible, noe som betyr at det ikke er unikt. Ta for eksempel Bitcoin, som også er en digital eiendel. Her eier man noe digitalt, men det er ikke sånn at din Bitcoin er forskjellige fra de andre Bitcoins som andre eier. De er helt like. Dere eier bare forskjellige Bitcoins, men helt fudnamentalt er de like. Med NTF er det du eier helt unikt.

Lagret i en blokkjede.. Hva betyr det?

Denne artikkelen er litt for kort til å gå veldig nærme inn på hva blokkjedeteknologi, men helt grunnleggende kan man si at blokkjeden egner seg til flere ting – for eksempel å dokumentere hvem som eier hva på nett, eller digitalt i det hele tatt. Det som er så bra med disse kjedene, er at de er utviklet på en måte som gjør at de er umulige å manipulere, og må være fullstendig transparente. Dette betyr at alle kan sjekke aktiviteten på blokkjeden, men ingen kan endre den. I praksis betyr dette at man alltid kan se både nåværende og tidligere eiere av en NFT og hvem som eier den originale filen.

Det finnes flere forskjellige blokkjeder man kan bruke, akkurat som at forskjellige kryptovaluaer for eksempel også bruker forskjellige kjeder. Den som likevel er mest brukt når det kommer til NFT er blokkjeden til Ethereum. Men man kan som sagt handle på andre kjeder også. For å kunne kjøpe NFT må du ha en kryptolommebok, for det er bare disse som er kompatible med blokkjedene. I praksis må du nemlig bytte for eksempel Ethereum mot NFTer.

Når man handler med dette typen ting er det viktig at man er utrolig forsiktig. Fordi det er mye penger i dette, er det mange som ikke har helt rene intensjoner akkurat. Men dette er noe du kan sikre deg mot, så bruk litt ekstra tid på å finne ut av hva du kjøper, hvem du kjøper fra og hva prosessen inneholder. En NFT kan lages av hvem som helst i dag og du er på ingen måte sikret at den kommer til å stige i verdi, så husk å tenke over dette når du kjøper.

Hva er forskjellen på NFT og kryptovaluta?

Hovedforskjellen mellom disse to tingene er, som beskrevet lenger opp i artikkelen, at en NFT er helt unik, mens alle myntene innenfor en bestemt kryptovaluta er helt like. Hvis du for eksempel bytter en Bitcoin mot en annen Bitcoin, vil det ikke være noen forksjell mellom disse. Verdien vil være den samme og de har de helt samme egenskapene. Dette er ikke tilfellet når det kommer til en NFT. Med en NFT er det nemlig mer relevant å sammenligne dem med kunst, slik at du for eksempel kan samle på dem, selge dem på nytt og andre ting. Dette er fordi de er helt unike og ikke kan sammenlignes med noe annet.

Bortsett fra dette kan man selvsagt også se på noen av likhetene, og dette er for eksempel at NTFer er akkurat like sikre som kryptovaluta, fordi disse også lagres på blokkjedene til myntene, som for eksempel Ethereums blokkjede, som er den man bruker aller oftest når det kommer til å lagre NFTer. Fordi de er lagret her, er det nesten helt umulig å kopiere dem, samtidig som at det løser problemet med å autentisere digitale eiendeler.

Er NFTer samleobjekter?

Ja, det kan de faktisk være. Det finnes flere serier der man kan kjøpe flere, fordi den som har lagte dem selger en hel kolleksjon og man derfor kan samle på dem. Eksempler på dette er for eksempel Pudgy Penguins og OpenSea som var en av kolleksjonene, der en av de aller dyreste pingvinene ble solgt for 150 ETH, noe som tilsvarer svimlende fire millioner norske kroner. Det er litt vanskelig å sette seg inn i hvordan dette kan gå an, men det er rett og slett så populært dette er.

Forrige artikkelHistorien om VR
Neste artikkelSlik sørger du for trygg gambling