Her er årets digitale betalingstrender

0
298

Visakort, MasterCard og American Express er kanskje fortsatt favoritter blant nordmenn som skal betale for seg i butikker og på turer til utlandet. Men betalinger på nettet har fått helt nye navn når nye digitale betalingsplattformer tar en stadig større andel av kaken. Her er metodene som er «hottest» akkurat nå.

Kryptovaluta

Kryptotrenden har pågått lenge, og selv om de siste årene kanskje ikke har vært en rakett for store digitale valuter som Bitcoin og Ethereum hva kursutviklingen gjelder, så er det fortsatt stor interesse for myntene. Stadig flere velger å kjøpe seg krypto, og det som gjør det ekstra spennende nå er at det begynner å åpne for flere muligheter. Mens kryptovaluta tidligere handlet om å investere penger, så er de største myntene nå begynt å dukke opp som betalingsmetoder rundt omkring på nettet og også i fysiske butikker.

Hva betyr egentlig dette? De seneste par årene har stadig flere nettbaserte selskaper begynt å åpne opp for at man kan utføre betalinger med kryptovaluta. Vi snakker om alt fra å kjøpe seg programvare til klær. Microsoft er bare ett av mange eksempler på dette, hvor man nå altså kan betale for den nyeste Office pakken eller Windows plattformen med mynter som Litecoin, Ripple eller Bitcoin. Det er forventet at mulighetsrommet for betaling med krypto kommer til å vokse voldsomt i årene som kommer. I USA for eksempel, så kan man nå ta ut penger i minibanker rett fra kryptokontoen. 

Elektroniske lommebøker

En betalingstrend som virkelig har blitt stor de siste årene er elektroniske lommebøker. Dette er altså tjenester som hjelper deg å utføre betalinger raskt og lettvint, enten du skal betale for noe på nettet eller overføre penger til venner og familie. Norske Vipps er ett eksempel på en slik løsning, som i dag kan brukes til alt fra å betale matvarer i butikken til å kjøpe flybilletter på nettet. Tjenesten som opprinnelig startet som en måte å overføre penger mellom brukere på plattformen har nå altså fått mange flere bein å stå på.

Mens Vipps er et norsk fenomen, så finnes det også mange internasjonale aktører som baserer seg på lignende løsninger, og i tillegg kan tilby mange flere tjenester. Ett eksempel på dette er AstroPay betalingsmetoder i Norge, en metode du kan bruke til det aller meste. Det som gjør den ekstra unik er at du kan bruke den i kombinasjon med veldig mange andre betalingsmetoder. Du kan for eksempel sette inn penger på AstroPay-kontoen med et Visakort, fra bankkontoen din eller med ulike kryptovalutaer. Og så kan du utføre lynraske betalinger med lavere gebyrer enn det du er vant med fra tidligere. Det er både tid og penger spart! Du kan også få et eget betalingskort knyttet til AstroPay-kontoen, og bruke det til å betale i butikker og gjøre uttak i minibanker over hele verden.

Derfor bør du velge digitale betalingsplattformer

Mens kryptovaluta, Vipps og AstroPay bare er noen av mange eksempler på digitale betalingsløsninger, så kan det være greit å forstå hva det er disse gjør annerledes og gjør dem verdt å velge fremfor tradisjonelle kortbetalinger. Det aller viktigste stikkordet er kostnader. Det de fleste av disse metodene har til felles er nemlig at de kan utføre betalingene til en betydelig lavere pris. I løpet av et år kan det fort være snakk om mer enn 1000 kr i sparte gebyrer. Metodene er også veldig raske, og spesielt når man skal motta penger representerer mange digitale betalingsmetoder en revolusjon i tiden man sparer.

Så er det ikke bare dere brukere av metodene som får en stor oppside i alt de digitale betalingstjenestene kan by på. Også for brukerstedene ligger det en større oppside med disse metodene. Også her handler det om betydelig lavere transaksjonskostnader, og gjør at veldig mange velger å fronte metoder som AstroPay, EcoPayz, MuchBetter, eZeeWallet, kryptovaluta og de mange andre elektroniske betalingsløsningene som finnes på markedet i dag. Som en tjeneste som gir store fordeler for alle brukere, er det forventet at den store interessen for digitale betalinger vil fortsette de neste årene.

Forrige artikkelSlik har det nye lovverket endret pengespilllandskapet i Norge
Neste artikkelModerne nettspill: en innholdsrik opplevelse