Rummikub

0
12
Rummikub

Rummikub er et spill som har klart å kombinere noe av det beste fra klassiske kortspill og brettspill, og gjort det til noe helt eget. Med fargerike brikker, enkle regler og et overraskende dypt strategisk lag, har Rummikub blitt en favoritt verden rundt – også rundt norske kjøkkenbord.

Rummikub spilleregler

Rummikub spilles med 106 brikker: 104 nummererte brikker i fire farger (to av hver fra 1 til 13) og to jokere. Hver spiller trekker 14 brikker og plasserer dem på sin brikkeholder. Målet er å bli kvitt alle brikkene ved å legge dem ut i gyldige kombinasjoner på bordet. Kombinasjonene må enten være en sekvens (tre eller flere etterfølgende tall i samme farge) eller en gruppe (tre eller fire brikker med samme tall, men i ulike farger).

For å komme i gang må du i ditt første trekk legge ut kombinasjoner som til sammen gir minst 30 poeng. Poengverdien tilsvarer tallet på brikkene. Om du ikke får det til, må du trekke en ny brikke og vente til neste runde. Etter at du har kommet inn i spillet, kan du bygge videre på både egne og andres kombinasjoner, og du kan flytte og splitte eksisterende rekker for å få plass til dine egne brikker. Jokeren kan brukes som hvilken som helst brikke, men gir ekstra poeng hvis du sitter igjen med den på slutten.

Tips og triks for å vinne

Det å vinne dette spillet handler ikke bare om flaks, men i stor grad om taktikk. Prøv å holde oversikt over hvilke tall og farger som har dukket opp på bordet, slik at du kan forutsi hvilke kombinasjoner som er mulige for deg og motstanderne. Ikke vær redd for å splitte opp og omorganisere kombinasjoner på bordet – ofte kan én liten endring åpne for flere nye trekk. Vær også oppmerksom på jokeren; den er svært verdifull, men kan bli en belastning hvis du sitter igjen med den til slutt.

Vanlige feil og hvordan unngå dem

En klassisk feil er å bli for ivrig og legge ut alle brikkene med én gang. Da mister du fleksibilitet og gir motstanderne flere muligheter til å bygge videre på dine kombinasjoner. En annen vanlig tabbe er å glemme å telle poengsummen på det første utlegget – hvis du ikke når 30 poeng, må du trekke en brikke og vente til neste runde. For å unngå disse feilene, bør du alltid dobbeltsjekke poengsummen før du legger ut, og tenke gjennom hvilke brikker du bør holde igjen for å ha flere muligheter senere i spillet.

Rummikub-varianter og utvidelser

Spillet finnes i flere varianter, bl.a. reiseutgaver og digitale versjoner. Reglene kan variere litt mellom utgavene, men grunnprinsippene er de samme. Det arrangeres også både nasjonale og internasjonale turneringer. I Agderposten kan man for eksempel lese at til Norgesmesterskapet i Rummikub kvalifiserte Sigurd på 13 år seg til VM i Nederland. 

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen på rummy og rummikub?

Begge spillene går ut på å lage kombinasjoner, men Rummy er et kortspill, mens Rummikub spilles med brikker.

Hvor mange brikker starter man med Rummikub?

Hver spiller starter med 14 brikker, som trekkes fra en felles bunke i starten av spillet.

Hva betyr Rummikub?

Navnet er en sammensetning av «rummy», som er kortspillet det bygger på og «kub», som refererer til brikkene (cubes) i spillet.

Forrige artikkelIdiot kortspill