Vet Facebook alt om deg?

0
1114

En av de store faremomentene i dagens moderne samfunn er cyber-sikkerhet, og de fleste har liten til ingen kontroll på hvor mye informasjon de deler på internett når de surfer usikret. De aller fleste koblet seg ukritisk til trådløse nettverk uten bruk av VPN. En av de største plattformene som bruker av folk flest er Facebook, og de færreste velger å faktisk lese vilkårene de må godta for å ta i bruk plattformen, fordi alle andre bruker den allerede og det anses som usosialt å ikke ta den i bruk. Men hvor mye informasjon har du egentlig delt med Facebook? Hvor mye vet Facebook om deg?

Alt lagres

En ting er helt sikkert, all informasjonen du noen gang legger inn på Facebook lagres, og all informasjonen de har om deg brukes til tilpasset markedsføring og andre tjenester som genererer penger til tilbyderne. Det er fullt mulig å laste ned en fil med informasjon om hva Facebook vet om deg, men det er ingen måte å vite hvor mye informasjon de sitter på som de ikke deler med deg. Du har sikkert lagt merke til at når du har gjort et google-søk på en feriedestinasjon tar det ikke mange minuttene før alle annonser du ser på Facebook (og resten av internett generelt) handler om den feriedestinasjonen eller tilsvarende steder. Dette er fordi alt du gjør på internett lagres, og uansett hva du søker på, eller hvor du gjør det, så vil det bli brukt for å tilrettelegge markedsføring og øke sannsynligheten for at du vil klikke på annonsen og kjøpe produktet.

Tilrettelagte annonser.

Når du ser en Facebook-annonse kan du klikke på en knapp og velge «hvorfor ser jeg denne annonsen», da vil du få opp en liste med årsaker til at nettopp denne annonsen er rettet mot deg. Undertegnede har for eksempel fått opp en annonse for garn fra Strikkemekka, og de skriver at de viser meg annonsen fordi jeg har besøkt nettsiden deres tidligere, de ønsker å vise annonsen til kvinner over 18 år med Norge som sitt primærsted. Blar jeg meg litt lengre ned på siden får jeg opp en annonse fra MakeupMekka som sier at de ønsker å nå kvinner i alderen 18 til 50 år med Norge som sitt primærsted. Disse to aktørene vet at jeg tidligere har besøkt nettsidene deres, de vet min alder og hvor jeg bor; utfra dette har algoritmene gjort antagelser om at jeg er i målgruppen til denne markedsføringen. En annen annonse som så dukker opp når jeg blar meg videre nedover er for HubSpot som verken er en side jeg kan huske å ha besøkt tidligere, men som kan ha relevans med andre google-søk jeg tidligere har gjort; de forklarer at de viser meg annonsen fordi de er ute etter folk som kan ligne på kundene deres og som snakker engelsk. Nå har jeg på tre minutter og tre annonser funnet ut at Facebook vet min alder, mitt bosted, at jeg snakker engelsk, hvilke nettsider jeg har besøkt, og hvilke andre kunder jeg ligner på.

Sjekk hva Facebook vet om deg

Under sikkerhetsinnstillinger på Facebook har du mulighet til å laste ned en kopi av dine data som Facebook har om deg. Her er det mulig å huke på hvilke faktorer og kategorier du ønsker å se. Facebook sletter aldri informasjon, og du kan få en oversikt over alle innlegg du noen gang har delt, alle dine bilder og videoer, alle kommentarer, likerklikk og meldinger. De vet hvilke grupper du er medlem av, hva du er interessert i, musikken du liker, hva du har svart på arrangementsinvitasjoner og ikke minst hvor ofte du logger inn på kontoen din. All denne informasjonen kan brukes på godt og vondt. Facebook bruker blant annet denne informasjonen til å verifisere din identitet dersom du skulle glemme passordet til kontoen din; de vil da spørre deg om du kan navnene på noen av de du er venn med, hvilket arrangement du deltok på i fjor sommer eller hvem du har markert som din familie. Men skulle du bli hacket, eller passordet komme på avveie, er det også enormt mye informasjon om deg som blir tilgjengelig for uvedkommende, som kan brukes til å forfalske din identitet og benytte dine personalia for egen vinning.

Hvordan forhindre dette?

For å forhindre denne typen innbrudd på personlig informasjon bør man bruke en kryptert tilkobling når man kobler seg til internett, og med VPN (Virtuelt Privat nettverk) kan man surfe sikkert på internett uten å være redd for at uvedkommende får tilgang til informasjonen din.

Forrige artikkelMange teknologiske nyvinninger hos casinoene
Neste artikkelNordicBet app