Freeware VS Shareware

0
893

Fortsatt er mange forvirret. Hva er forskjellen? Hvordan kan jeg vite om programmet virkelig er gratis? Fortvil ikke. Her er forklaringen.

Mange forveksler shareware med freeware. Begge er gratis å laste ned, men der stopper likhetene. For å gjøre en lang historie veldig kort. Det er bare freeware som er gratis. Shareware koster alltid penger, men du kan få prøve programmet en stund før du bestemmer deg for om du vil kjøpe det.

Mange hull i veien

Til tross for at du nå vet at shareware ikke er gratis, er det likevel mange ting du burde vite om shareware og freeware. Kvaliteten varierer like mye, og det er alltid smart å lese anmeldelser før man laster ned. Felles for både shareware og freeware er at de sliter med en del elementer som ofte er svært irriterende for brukeren.

  • Brukergrensesnittet er stygt
  • Mangel på støtte og dokumentasjon 
  • Manglende oppfølging fra utvikler
  • Mye irriterende reklamebannere
  • Mulig utrygg skadelig programvare

Shareware

Prøveperioden er vanligvis fra ti til tretti dager. Når tiden er utløpt må du må du enten betale for programvaren, eller fjerne den fra datamaskinen. Ofte blir funksjoner du har blitt glad i deaktivert i løpet av prøveperioden, som at du plutselig ikke kan lagre eller skrive ut lenger. Dessuten, hvis prøveversjonen fra begynnelsen av prøveperioden har begrensninger kan det egentlig ikke kalles shareware, fordi du ikke kan teste skikkelig.

Dersom du velger å gå til innkjøp av shareware før utløpstiden bør du forsikre deg om at du har muligheten til å returnere programvaren etter kjøpet, hvis det skulle vise seg at programmet mangler viktige funksjoner, eller på annen måte ikke oppfyller det som har blitt lovet.

Freeware

Selv om all freeware er gratis programvare, sitter utvikler på eierskapet, og det kan også være andre begrensninger som at programvaren bare er lisensiert for personlig bruk. Forsikre deg først at du oppfyller vilkårene for å bruke programvaren.

Hvis det ikke er spesifisert at en freeware er begrenset til personlig bruk kan den brukes til forretninger. Noen utviklere krever en form for registrering for å kunne bruke programvaren. Se en liste over de beste gratis programmene her, eller prøv noen veddemål på counterstrikebetting.net.

Vær oppmerksom på at mye freeware er laget for eldre operativsystemer og fungerer kanskje ikke i gjeldende versjoner. Det kan være lurt å beholde en kopi av lisensavtalen med den nedlastede programvaren for å sikre at du fortsatt oppfyller kravene hvis du av en eller annen grunn må installerer den igjen i fremtiden.

Vær positiv

Utviklerne av freeware har aldri noen plikt til å hjelpe deg dersom du opplever problemer med programvaren. Vær ekstra høflig hvis du ber om hjelp. En måte å få godvilje fra utvikleren er å poste positive kommentarer på utviklerens side, gjerne sammen med forslag til forbedringer, for eksempel relatert til de problemene du ønsker å løse. Husk at utviklerne ofte har utviklet programvaren for seg selv, og at det sannsynligvis også er deres lidenskap å lage programvare.

Nesten alle programmer med åpen kildekode (open source) er freeware.

Koden bak programvaren er åpen slik at alle kan se den. Eksempler er LibreOffice og Firefox, som er populære i Skandinavia og ofte omtalt på nettsider som hybriditalo.fi. De aller fleste gratis- eller open source-programvare leveres uten støtte.

Forrige artikkelSånn tar du skjermbilde på Mac’en din
Neste artikkelSlik tar du skjermbilde på Mac